Lähiruoan satokausi parhaimmillaan15.06.2017 Kesän satokausi on nyt toden teolla alkanut ja saamme taas herkutella lähellä tuotetuilla tuoreilla kasviksilla, juureksilla ja marjoilla, ympäri vuoden saatavilla olevaa lihaa ja kalaa unohtamatta! Minifarmi -messuilla 20.-21.5. Uudessakaupungissa oli Yhteisillä Eväillä lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa -hankkeella tuottajien yhteinen lähiruokaosasto, jonka yhteydessä kyselimme kuluttajien mielipiteitä lähiruoasta ja sen hankintakanavista. 142 vastaajasta n. 90 % tunnustautui lähiruoan käyttäjäksi, vain 10 % kertoi ettei käytä lähiruokaa, useimmiten siitä syystä, että sitä ei ole saatavilla.
56 % vastaajista oli sitä mieltä, että lähiruoka on omassa seutukunnassa tuotettua ruokaa, 41 % mielestä oman maakunnan sisällä tuotettu ruoka lasketaan vielä lähiruoaksi. Suomessa tuotettua ruokaa lähiruokana piti vain 7 % vastaajista.
Lähiruoan hankintapaikoista mieluisimpana nähtiin marketit, torit ja tilamyymälät. Vaihtoehdoista pystyi valitsemaan useammankin kuin yhden ja eniten kannatusta saivat marketit, 60%. Sen lisäksi tilamyymälät ja tori olivat kumpikin n. 40 % mielestä mieluisimmat ostopaikat.
Uusia hankintakanavia kuten verkkokauppaa ja facebookin kautta toimivia REKO-lähiruokarenkaita tunnustivat käyttävänsä vain vajaat 20% vastaajista. Lisäkommentteina kyselyyn tuli vielä huomioita mm. siitä tiedämmekö käyttävämme lähiruokaa, esim. ulkona syödessämme, ja tietysti vastauksissa näkyi myös kotitarveviljelyn uusi nousu, eli monelle oikea lähiruoka tulee omasta maasta tai lähimetsistä.
Arvonnassa onnettaren suosikki oli Merja K. Uudestakaupungista, palkinto on toimitettu voittajalle henkilökohtaisesti. Mikäli sinulla on lähiruokatuote, jolle etsit markkinoita joko vähittäiskauppa- tai ravintolamyyntiin, tai toisaalta vaikka ravintoloitsijana etsit tuottajia ja heidän tuotteitaan, niin otapa yhteyttä, hankkeen verkoston kautta voimme hyvinkin löytää kumppaneita, joiden kanssa yhdessä saadaan toimintaa kehitettyä eteenpäin. Aurinkoista ja herkullista kesää! Heidi Jaakkola ** |