Lähiruoan satokausi parhaimmillaan

Share |
15.06.2017

Kesän satokausi on nyt toden teolla alkanut ja saamme taas herkutella lähellä tuotetuilla tuoreilla kasviksilla, juureksilla ja marjoilla, ympäri vuoden saatavilla olevaa lihaa ja kalaa unohtamatta!

Minifarmi -messuilla 20.-21.5. Uudessakaupungissa oli Yhteisillä Eväillä lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa -hankkeella tuottajien yhteinen lähiruokaosasto, jonka yhteydessä kyselimme kuluttajien mielipiteitä lähiruoasta ja sen hankintakanavista.

142 vastaajasta n. 90 % tunnustautui lähiruoan käyttäjäksi, vain 10 % kertoi ettei käytä lähiruokaa, useimmiten siitä syystä, että sitä ei ole saatavilla.

56 % vastaajista oli sitä mieltä, että lähiruoka on omassa seutukunnassa tuotettua ruokaa, 41 % mielestä oman maakunnan sisällä tuotettu ruoka lasketaan vielä lähiruoaksi. Suomessa tuotettua ruokaa lähiruokana piti vain 7 % vastaajista.

Lähiruoan hankintapaikoista mieluisimpana nähtiin marketit, torit ja tilamyymälät. Vaihtoehdoista pystyi valitsemaan useammankin kuin yhden ja eniten kannatusta saivat marketit, 60%. Sen lisäksi tilamyymälät ja tori olivat kumpikin n. 40 % mielestä mieluisimmat ostopaikat.
Uusia hankintakanavia kuten verkkokauppaa ja facebookin kautta toimivia REKO-lähiruokarenkaita tunnustivat käyttävänsä vain vajaat 20% vastaajista.

Lisäkommentteina kyselyyn tuli vielä huomioita mm. siitä tiedämmekö käyttävämme lähiruokaa, esim. ulkona syödessämme, ja tietysti vastauksissa näkyi myös kotitarveviljelyn uusi nousu, eli monelle oikea lähiruoka tulee omasta maasta tai lähimetsistä.


Kesän suurin ruokajuhla on ihan ovella ja haastammekin nyt kaikki juhannuksen ruokahankintoja tehdessä valitsemaan lähellä tuotettuja herkkuja ruokakoriin. Niitä kyllä löytyy, kuten oheinen kuva kyselyyn liitetystä arvonnasta palkinnoksi saadusta korista osoittaa!

Arvonnassa onnettaren suosikki oli Merja K. Uudestakaupungista, palkinto on toimitettu  voittajalle henkilökohtaisesti.

Mikäli sinulla on lähiruokatuote, jolle etsit markkinoita joko vähittäiskauppa- tai ravintolamyyntiin, tai toisaalta vaikka ravintoloitsijana etsit tuottajia ja heidän tuotteitaan, niin otapa yhteyttä, hankkeen verkoston kautta voimme hyvinkin löytää kumppaneita, joiden kanssa yhdessä saadaan toimintaa kehitettyä eteenpäin.


lahiruokakori2.jpg

Aurinkoista ja herkullista kesää!

Heidi Jaakkola
projektipäällikkö / Vakka-Suomi
Yhteisillä eväillä lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa -hanke
Peratun kuoreen ja silakan tuotekehitys ja tuotteistaminen -hanke
puh. 044-7732212 / 040-7308033
heidi.jaakkola(at)ukipolis.fi

**

07.08.2017Lohimarkkinoiden lähiruokakyselyn arvonta suoritettu
31.07.2017Elinvoimainen Vakka-Suomi -seminaari 26.7.2017
07.07.2017Teematilaisuuksia
30.06.2017Selko-opas yrittäjyyteen julkaistu
16.06.2017Ukipolis mukana Alihankintamessuilla 26. - 28.9.2017
15.06.2017Lähiruoan satokausi parhaimmillaan
08.06.2017Kestävä sikatuotanto argrisymbioosien kautta
22.05.2017Minifarmi-messukyselyn arvonta suoritettu
24.04.2017Koulutusta: Lean - johtamisfilosofia teollisuuden tuottavuuden kehittämisessä 30.5.2017
24.04.2017Koulutusta: Yrityksen kasvun rahoitus 10.5.2017

Siirry arkistoon »